E.M.D.R. (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Deze methode welke inmiddels uitvoerig gedocumenteerd is en ook onder de reguliere behandelwijzen valt, is een kortdurende behandelmethode om akelige ervaringen te verwerken. Dit gebeurt meestal door het systematisch heen en weer bewegen van de ogen terwijl de cliënt het voorval in gedachten houdt. Het is dan niet nodig lang te praten over het verleden terwijl toch in korte tijd het therapeutisch resultaat bereikt wordt. Het is met name geschikt voor het verlichten van klachten die naar aanleiding van eenmalige gebeurtenissen (trauma) ontstaan. Ik zet E.M.D.R. bijvoorbeeld in voor slachtoffers van auto-ongelukken, verkrachting, aanranding, verbranding en zinloos geweld.

Met E.M.D.R. ga ik ervan uit dat een traumatische ervaring zich in het brein heeft vastgezet waardoor allerlei gewone situaties daaronder lijden. Door nu de techniek van E.M.D.R. toe te passen wordt het trauma als het ware losgeschud en opgelost. Hierdoor heeft het trauma minder effect op het dagelijks handelen en voelt de cliënt zich weer vrijer. Het trauma wordt niet vergeten, je kan zeggen dat de lading op de gebeurtenis minder wordt.

Het resultaat is vaak dat de schokkende gebeurtenis een gewone plek krijgt in het leven van de cliënt waardoor de cliënt zich vrijer voelt.

Terug naar overzicht Werkvormen